Zdecydowanie nie! Tu nie ma miejsca na powściągliwość. Francuska klasyka to bogactwo mebli, tkanin, sztukaterii i pastelowych kolorów. Ten styl jest inspiracją aktualnej kampanii Westwing. Muszę przyznać, że mam ogromną słabość do paryskich apartamentów i wnętrz urządzonych w tym stylu. Są tak wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju, piękne i charakterystyczne, że mogę patrzeć na nie godzinami i nieustająco się zachwycam. Mają w sobie coś ponadczasowego.
Zachęcam do obejrzenia kampanii Vive la France. Znajdziecie tam przede wszystkim ludwikowskie stoliczki, sofy w stylu empire i, jak zawsze eleganckie, pasy :) Oto mój wybór:
Jak spędziliście długi weekend? Mam nadzieję że było super!!
A ja dziś kulinarnie. Przedłużone weekendy to czas na szaleństwa w kuchni :)
Przedstawiam jedną z moich ulubionych potraw: Leczo :)
Zalety: łatwe, pyszne, zdrowe!
--> poniżej przepis
Mój przepis:
Składniki na 6 porcji
Czas: 1 godzina
- 2 cukinie
- 2 papryki (mogą być różne kolory)
- 2 małe cebulki
- 2 pomidory
- 1 bakłażan (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- Pomidory krojone w puszce
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka papryki mielonej, sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlać oliwę z oliwek aby zakryła dno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć i od razu dodawać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić.
- Nastawić na maksymalny ogień, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, cukinię i bakłażana. Co chwilę mieszać.
- W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki, pokroić na kosteczkę i też dodać do garnka. Dodać też pomidory z puszki.
- Przyprawić solą, pieprzem, oregano, papryką i gotować jeszcze ok. 15 minut na najmniejszym ogniu.
Smacznego :)
fot. Joanna Węgrzynowska