30.8.14

{Ostatni weekend wakacji...}

Czy czujecie jesień w powietrzu? Pojutrze już wrzesień i wygląda na to, że lato w najbliższych dniach nie będzie chciało o sobie przypomnieć... Na otarcie łez - zamieszczam zdjęcia z ostatniego cudnego weekendu lata - czyli z połowy sierpnia. Skąpany w porannych promieniach słońca Pałac w Wilanowie. Wspaniałego weekendu!

Kilka inspiracji na najbliższe dwa dni:  
#1 Zrób to sama - śliczny bukiecik ze świeżych kwiatów
#2 Pomysł na prezent - polska polcelana: cz.1 i cz.2
#3 Oświetlenie w sypialni
#4 Jak stworzyć klimatyczną białą jadalnię?
#5 Inspiracja kolorem - NIEBIESKI - gdzie stosować, z czym łączyć?







fot. Joanna Węgrzynowska

26.8.14

{Daj się uwieść francuskiej klasyce! Czy jest tu miejsce na minimalizm?}

Zdecydowanie nie! Tu nie ma miejsca na powściągliwość. Francuska klasyka to bogactwo mebli, tkanin, sztukaterii i pastelowych kolorów. Ten styl jest inspiracją aktualnej kampanii Westwing. Muszę przyznać, że mam ogromną słabość do paryskich apartamentów i wnętrz urządzonych w tym stylu. Są tak wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju, piękne i charakterystyczne, że mogę patrzeć na nie godzinami i nieustająco się zachwycam. Mają w sobie coś ponadczasowego.
Zachęcam do obejrzenia kampanii Vive la France. Znajdziecie tam przede wszystkim ludwikowskie  stoliczki, sofy w stylu empire i, jak zawsze eleganckie, pasy :) Oto mój wybór: 




fot. via www.westwing.pl



17.8.14

{Przepisy: Najlepsze leczo wegetariańskie}

Jak spędziliście długi weekend? Mam nadzieję że było super!!
A ja dziś kulinarnie. Przedłużone weekendy to czas na szaleństwa w kuchni :) 
Przedstawiam jedną z moich ulubionych potraw: Leczo :)
Zalety: łatwe, pyszne, zdrowe!

--> poniżej przepis



Mój przepis: 

Składniki na 6 porcji
Czas: 1 godzina
  • 2 cukinie
  • 2 papryki  (mogą być różne kolory)
  • 2 małe cebulki 
  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku 
  • Pomidory krojone w puszce
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka papryki mielonej, sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  • Do dużego garnka wlać oliwę z oliwek aby zakryła dno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć i od razu dodawać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić.
  • Nastawić na maksymalny ogień, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, cukinię i bakłażana. Co chwilę mieszać.
  • W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki, pokroić na kosteczkę i też dodać do garnka. Dodać też pomidory z puszki.
  • Przyprawić solą, pieprzem, oregano, papryką i gotować jeszcze ok. 15 minut na najmniejszym ogniu.
Smacznego :)


fot. Joanna Węgrzynowska