11.6.14

{ Brita No 4 | Filtrowana woda i..pyszne dania czyli rozkosz dla podniebienia! }

Kto lubi gotować i jeść pyszne dania? :) Ja na pewno tak.  A jeśli Wy także, to pewnie wiecie jak ważna dla efektu końcowego (najlepiej żeby był to efekt wow ;) jest jakość produktów, z których powstają potrawy. Ciężko zastąpić świeża bazylię - suszoną albo starannie wybrane na targu pomidorki z domowej uprawy, tymi z supermarketu. Podobnie jest z wodą, którą używamy jako składnika naszych potraw. O tym jak ważna jest dla smaku i  jakości potraw wiedzą wszyscy kucharze, a także piwowarzy. Dlaczego? :) Bo woda jest jednym z najważniejszych składników w piwie. Tak samo w gotowaniu - na przykład gdy gotujemy zupę warzywną lub rosół to gotujemy na wodzie. Odkręcamy kran, wlewamy wodę i.... No właśnie... Jeśli jest to woda z chlorem warzywa, ryż czy makaron będą smakować inaczej niż ugotowane w wodzie przefiltrowanej, pozbawionej chloru i zanieczyszczeń. W tej sytuacji najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest zainstalowanie baterii z filtrem, ponieważ dzięki temu przefiltrowana woda leci już prosto z kranu :) I w takiej sytuacji wlanie jej go garnka przed ugotowaniem zupy czy makaronu jest szybkie i bardzo wygodne. Podobnie oczywiście z kawą czy herbatą. Przefiltrowana woda sprawia że kawa i herbata smakują dużo lepiej. I tu podobnie - gdy mamy filtr w baterii możemy bezpośrednio filtrowaną wolę wlewać do ekspresu czy czajnika..a potem już tylko delektować się smakiem i aromatem :)


Polecam bardzo fajny wywiad z Grzegorzem Łapanowskim, ekspertem kulinarnym, który tłumaczy jaki wpływ na gotowanie ma woda i jak można zrobić sałatkę z chrupkich warzyw, wrzucając je do lodowatej wody. Artykuł i wywiad znajdziecie tu. Polecam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz