Szaleństwa kulinarne :))

Szaleństwa kulinarne Joanny W...
Jak mam dużo wolnego czasu, to prędzej czy później i tak skończę pichcąc coś pysznego :) Najważniejsze dla mnie jest to, żeby było pyszne i proste! I takie właśnie są moje przepisy.
Wrzucam zatem kilka fajnych i sprawdzonych - osobiście :)
Moj numer 1:


*** MAKARON Z PESTO I ORZESZKAMI PINII ***




Skład: mega prosty - 4 składniki: makaron, oliwa z oliwek, pesto, orzeszki pinii (może być też słonecznik lub orzechy włoskie)

Wykonanie: makaron gotuję al dente, orzeszki pinii(lub słonecznik) zarumieniam na suchej patelni. Gotowy makaron polewam oliwą, dodaję kilka łyżek pesto i uprażony słonecznik. Wszystko mieszam. Przekładam do ładnej miski i już gotowe do nałożenia :) Na koniec można jeszcze posypać resztą słonecznika i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i udekorować listkiem świeżej bazylii. Rozpływa się w ustach :))



fot. Joanna Węgrzynowska

**********


*** PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA ZE ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ, MASŁEM I SEZAMEM***


To nieco trudniejsze danie ale też pyszne :)
Skład: Pierś z kurczaka, zioła prowansalskie, oliwa, pieprz, świeża bazylia, sezam, ocet winny, 1 ząbek czosnku


Wykonanie: Pierś myję, osuszam papierowym ręcznikiem, posypuję ziołami, dodaje oliwę, pokrojony w cienkie plasterki czosnek, sól, pieprz (ja dodałam grubo mielony pieprz jamajski :) do tego świeża bazylia i ocet winny - ok. 2 duże łyżki i masło.  Wszystko zawijam w folię i do piekarnika - na ok 30 min, 200 stopni C. 
W międzyczasie gotuję ziemniaczki w mundurkach. 
Wyciągam pierś, wykładam na talerz, do tego podaję pokrojone na pół ziemniaki ( do środka wkładam masło). Mięsko dodatkowo polewam słodkim ciemnym sosem i posypuję sezamem. Palce lizać :P


fot. Joanna Węgrzynowska

**********


*** CANTUCCINI ***

To przepis mojej siostry :) Miłość do tych ciasteczek przywiozła do Warszawy z Florencji i nie raz wypiekała je z namaszczeniem, a później zajadała się w jednej ręce trzymając ciasteczko, a w drugiej kieliszek deserowego wina...



Skład: (na około 35 cantuccini)
145 g migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
280 g mąki
150 g cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki esencji migdałowej

Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy migdały 8-10 min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aż zbrązowieją i nieziemski zapach zacznie roznosić się po kuchni. Odstawiamy migdały do ostygnięcia i grubo siekamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i robimy ciasto...W jednej misece lekko ubijamy jajka z ekstraktem i esencją. W drugej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.  Do tego stopniowo dodajemy jajeczną mieszankę i mieszamy aż powstanie masa. Na koniec dodajemy ostudzone posiekane migdały i dzielimy masę na dwie równe części. Z każdej formujemy walec (o wymiarach 25x5cm). Przenosimy powstałe cuda (będą się trochę kleiły, ale powstrzymajcie się od dodawania więcej mąki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy je ok. 7,5 cm od siebie (trochę się podczas pieczenia rozpłaszczą). Pieczemy 35 - 40 min. (powinny być twarde w dotyku), odkładamy do ostygnięcia na ok. 10 min. i kroimy na 2 cm kawałki po skosie. Pokrojone wykładamy znowu na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy z każdej strony po 10 min. (powinny być twarde). Pozostawiamy do ostygnięcia i jemy od razu. Można także schować je na później do szczelnego pojemnika.


fot. Beata Węgrzynowska

**********


*** WŁOSKIE TIRAMISU***

Bez fałszywej skromności przyznam ze tiramisu z tego przepisu jest naprawdę boskie :)) I bardzo proste do zrobienia. Przepis dostałam kilka lat temu od mojej przyjaciółki Kasi. Tiramisu sprawdza się na każdą okazję.


fot. Joanna Węgrzynowska

**********

*** MOJE NALEŚNIKI Z CUKREM ***

 
Przepis jest prosty jak drut i przewiduje skład na dokładnie 3 naleśniki :) Jest idealny, jeśli potrzebujemy coś przegryźć, a w domu tylko to co zawsze mamy - jajka, mąka, cukier i olej :)

Skład: 1 jajko, 3 duże łyżki mąki, szczypta soli, łyżka oleju, 1/3 szklanki mleka, zwykły cukier.Wykonanie: Wszystko mieszam, podgrzewam na patelni olej i wylewam ciasto, smażę naleśniki. Gotowe posypuję cukrem ;) I już! 



fot. Joanna Węgrzynowska

**********
*** BOTWINKOWY CHŁODNICZEK ***

Mniam, na samą myśl o nim ślinka cieknie :)) Na lato idealny. 
Skład: Botwinka, kostka rosołowa, (opcjonalnie barszcz w proszku ), kefir, ogórek, koperek, jajka
Wykonanie: Botwinkę i buraczki myjemy, kroimy na małe paski, Wrzucamy do gotującej wody, dodajemy kostkę rosołową, sól, barsz w płynie. Gotujemy ok 15 min. Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie gotujemy na twardo jajka, siekamy rzedkiewkę i ogórka. Do wystygniętego wywaru z botwinki dodajemy kefir, rzodkiewkę, ogórek, doprawiamy i do lodówki na godzinę. Po wyjęciu udekorować jajkami i koperkiem.



fot. Joanna Węgrzynowska


**********


*** SAŁATA Z KREWETKAMI KRÓLEWSKIMI***

Skład: 1 kg krewetek królewskich, 0,5 kg innych owoców morza, główka czosnku, papryka, 1 duży ogórek, 3 pomidory, suszone pomidory, krojone pomidory w puszce, sałata lodowa, czarne oliwki, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa, śmietana, świeża bazylia

Wykonanie: Krewetki i owoce morza i warzywa myję. Na patelnię wylewam oliwę i jak się nagrzeje wrzucam paprykę, 3 pokrojone ząbki czosnku, pomidory z puszki. Duszę do miękkości. Do tego dodaję krewetki i pozostałe owoce morza. Dalej duszę pod przykryciem ok.10 minut, doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kiedy krewetki są na patelni kroję wszystkie warzywa w kostkę. Mieszam sałatę, ogórki, paprykę, suszone pomidory, oliwki, polewam oliwą z suszonych pomidorów, dodaję soli, pieprzu i kładę na talerz. Na to wykładam owoce morza. Posypuję świeżą posiekaną bazylią i skrapiam śmietaną. Palce lizać :) Podawać z winkiem i bagietką lub tostami. 







fot. Joanna Węgrzynowska

**********

***LETNIA TARTA Z PORZECZKAMI***

Skład: Ciasto - 250 g mąki, 125 zimnego masła, 1/4 szklanki wody, łyżka oleju, szczypta soli; Masa - gotowa masa jak na karpatkę (należy dokupić mleko); do tego 1 galaretka truskawkowa i kilka garści świeżych porzeczek 






Wykonanie: Najpierw przygotowujemy galaretkę i nastawiamy piekarnik na 200 st.C. Gdy galaretka stygnie, a piekarnik się grzeje, robimy ciasto na tartę. W misce mieszamy mąkę, masło, wodę, dodajemy olej i sól. Szybko zagniatamy i gotowe. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy masłem formę i rozkładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy masę wg. przepisu. Następnie gdy piekarnik się nagrzeje, a ciasto schłodzi, wstawiamy je do piekarnika i pieczemy 20-25 min. (na złoty kolor). Po wyciągnięciu czekamy aż wystygnie. Wówczas nakładamy masę, na to porzeczki i zalewamy tężejącą galaretką. A teraz znów do lodówki. Jak galaretka się zetnie letnia tarta z porzeczkami gotowa :)








fot. Joanna Węgrzynowska

**********

***BAKŁAŻAN FASZEROWANY SZYNKĄ HISZPAŃSKĄ I PIECZARKAMI***

Pichcąc to danie przygotujcie się na niezwykle pyszne aromaty w domu. Pachnie tak, że aż ślinka leci :) Zatem do dzieła!

Skład: (dla 3-4 osób): 4 bakłażany, 6 pieczarek, kilka plastrów dojrzewającej szynki hiszpańskiej (może być też parmeńska), oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, łyżka bułki tartej, żółty ser, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Wykonanie: Piekarnik nastawiam na 190 stopni. Gdy się nagrzewa, myję bakłażany i pieczarki. 3 bakłażany kroję wzdłuż na połowy i nacinam w kratę miąższ (1 bakłażan zostawiam do farszu). Solę, skrapiam dobrze oliwą. Wkładam do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 30 minut. W tym czasie kroję pieczarki, szynkę i siekam czosnek. Obieram ze skóry pozostałego bakłażana, wyrzucam pestki i kroję w kostkę. Wszytko zarumieniam na patelni, duszę do miękkości,  podlewając troszkę wodą. Dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wyciągam z piekarnika bakłażany, czekam chwilkę aż ostygną, wyciągam miąższ i dodaję do farszu. Pestki wyrzucam. Do farszu daję jeszcze jajko i łyżkę bułki tartej. Szybko mieszam i nakładam do bakłażanów. Znów do piekarnika, piekę 20 min. :) Gotowe :) Na koniec pieczenia można dodać na wierzch żółty ser. Udekorować listkiem świeżej bazylii. Smacznego :)

fot. Joanna Węgrzynowska

**********

***PIECZONY ŁOSOŚ Z ZIEMNIAKAMI***
Idealny na przyjęcie dla kilku osób. Bardzo smaczny, bardzo prosty i efektowny. Koniecznie w jednym dużym kawałku :-)

Skład: Wykonanie:








fot. Joanna Węgrzynowska

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails