17.8.14

{Przepisy: Najlepsze leczo wegetariańskie}

Jak spędziliście długi weekend? Mam nadzieję że było super!!
A ja dziś kulinarnie. Przedłużone weekendy to czas na szaleństwa w kuchni :) 
Przedstawiam jedną z moich ulubionych potraw: Leczo :)
Zalety: łatwe, pyszne, zdrowe!

--> poniżej przepis



Mój przepis: 

Składniki na 6 porcji
Czas: 1 godzina
  • 2 cukinie
  • 2 papryki  (mogą być różne kolory)
  • 2 małe cebulki 
  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku 
  • Pomidory krojone w puszce
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka papryki mielonej, sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  • Do dużego garnka wlać oliwę z oliwek aby zakryła dno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, chwilkę podsmażyć i od razu dodawać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić.
  • Nastawić na maksymalny ogień, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, cukinię i bakłażana. Co chwilę mieszać.
  • W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki, pokroić na kosteczkę i też dodać do garnka. Dodać też pomidory z puszki.
  • Przyprawić solą, pieprzem, oregano, papryką i gotować jeszcze ok. 15 minut na najmniejszym ogniu.
Smacznego :)


fot. Joanna Węgrzynowska

1 komentarz:

Ada Drygas pisze...

przepiękne danie, tak niezwykle kolorowe :) ciekawa jestem jak smakuje
alexcamp

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails